Sinds januari 2008 hebben wij ons definitief gevestigd op Kýthira. Vanaf het allereerste begin delen we met enige regelmaat onze ervaringen over het leven op dit Griekse eiland. Ooit begonnen we met de verhuur van waterfietsen, maar tegenwoordig beheren we een knus guesthouse. Het is hier nooit saai, en we koesteren intens alles wat ons eigen stukje paradijs te bieden heeft. Misschien kunnen we je verleiden om Kýthira te bezoeken, dat volgens ons het mooiste en meest charmante Griekse eiland in de archipel is. Als je meer wilt weten over het boeken van een vakantie naar Kýthira, nodigen we je uit om verder te lezen op de Website van Xenonas Fos ke Choros. Een aantal keer per jaar versturen we een Nieuwsbrief. Meld je aan om op de hoogte te blijven van onze speciale vakanties, aanbiedingen en andere wetenswaardigheden. Voor vragen en opmerkingen kun je gerust een e-mail sturen naar anita@eengriekseiland.nl.
Albert&Anita
De donkere dagen voor Kerst
Doe mij maar de groene dagen voor Kerst! Die zijn er op Kýthira in overvloed. Elke dag wordt het eiland een beetje groener compleet met lammetjes in de wei enzo. Het lijkt wel lente. Het ‘kerstgevoel’ is nog ver weg. Vandaag zowaar een donkere regendag. Zal het eiland nog (kerst)groener worden van al die nattigheid? Anita NB: fijn lees- en kijkvoer bij de olijf-pluk-weken 2014
Kýthira van uit de lucht
Na het prachtige fotoboek is er nu ook een DVD ‘Kythera from the air’. Wil je eens zien hoe dit er uit ziet? Klik dan hier voor de trailer. De link biedt tevens de mogelijkheid om de DVD en/of het boek te bestellen. Anita NB: en je ziet een glimp van ons huis/guesthouse!
Kookworkshop op Kýthira
Hoe leuk is het om in je vakantie Grieks te koken met een Griek? Dat kan nu op Kýthira en wel met Takis Vassiliou, voertaal is Engels. Klik hier voor de kookworkshop ‘Cooking Workshop’ op Kýthira, oktober 2014 met Nederlandse, Belgische en Duitse gasten. Prijzen en ‘Hoe bereik in Takis?’ staan aan het einde van de column. Alvast veel kookplezier! Anita
De Olijf-Pluk-Weken 2014
Gisteravond hebben we de laatste portie olijven, 630 kilo, naar de pers gebracht. Afgelopen zondag is de laatste plukgast vertrokken en zijn wij nog drie dagen doorgegaan met plukken. Het was koud met 11 graden maar o zo leuk. En dan de afsluiting: op naar de pers. Het was een drukte van belang met veel trotse olijfboeren. Jiannis, links voor aan, de eigenaar van de olijfpers wil graag even poseren voor de foto. En dat
Filmpje guesthouse
Vorige week op een ochtend stuiterde(ja letterlijk) James Prineas bij ons binnen. Met een ‘drone’. Een soort van op afstand bedienbare vliegende camera. En daarmee heeft hij dit leuke filmpje gemaakt. Tip: zet je geluid wel uit. https://www.youtube.com/watch?v=vUxyWsD6qeE&feature=youtu.be Anita
De Olijf-Pluk-Weken 2014
Wat heerlijk. Wat heb ik genoten. Wat een prachtig mooie dag. Ik kon namelijk mee met de laatste olijf-pluk-gasten. Geweldig gezelschap van Marianne en Anna en Albert natuurlijk. En maar liefst 200 kilo op een dag. Dit is toch wel de recordvangst ooit, op een dag afgezet tegen de hoeveelheid plukkers. Het was een super zonnige dag. Gek genoeg werd het weer, sinds de start van de olijvenpluk op 25 oktober, alleen maar beter. Zo
Mirte, vervolg
Mirto heet dit drankje op Sardinie. Deze heb ik nooit geproefd en misschien zijn het net andere mirte besjes, grondsoort, oogsttijd, alcoholpercentage en wie wat nog meer. De mirto van Sardinie heeft ons wel geinspireerd om het te gaan maken. Nu nog een mooie naam verzinnen voor de Griekse versie er van. Onze Griekse versie met een vleugje Nederlands. Jamas! Anita
Zoover Award
Gisteravond werden we heel blij van het bericht dat wij de trotse eigenaren zijn van de beste Bed&Breakfast in heel Griekenland. Dat is het resultaat van alle reviews op Zoover van gasten die bij ons verbleven en thuisgekomen de tijd en moeite namen om ons niet alleen mooie cijfers te geven, hele mooie cijfers, maar ook nog eens te voorzien van prachtig geschreven tekstjes. Daar zitten wij regelmatig bij te blozen. Doen we het echt
Een nieuwe Speciale Vakantie
In de afgelopen maanden zijn er diverse telefoontjes, skype momenten en vooral veel mailverkeer met Ineke Hilhorst geweest over de week Intuïtieve en Energetische Groei op een Grieks eiland. Dat is een hele mond vol maar daar krijg je heel veel voor terug. Ineke heeft jarenlange ervaring met deze ‘persoonlijke groei-week’ zoals ze dat zo mooi noemt. Ze vindt Griekenland bij uitstek de ideale plek hiervoor en na jarenlang Lefkas, en eenmalig een uitstapje naar
Het paasfeest op Kýthira
Op zaterdagavond zijn er vele kerkdiensten op het eiland. De dienst begint rond 23:30 uur en stopt rond 24:00. Liederen en gebeden gaan vooral over het licht. Het feest van het licht, dat op die avond speciaal is ingevlogen vanuit Athene en wordt rondgebracht door de hoofdpriester. Christus is opgestaan, hij is waarlijk opgestaan. Een Griekse ‘begroeting’ in deze dagen. Na de kerkdienst gaat men aan de soep, de soep van pens, het vasten is
Grieks pasen, De Lunch
Heel Europa geniet van een lang Paasweekend. In Griekenland het belangrijkste feest van het hele jaar, doorspekt met eeuwenoude tradities. De wederopstanding gaat gevierd worden en hoe. Overigens zien we ook een wederopstanding van de Griek zelf want vanaf Paaszondag om 00:00 uur ’s morgens mag alles weer gegeten en gedronken worden. En hoe. Dat begint die nacht direct met orgaanvleessoep en hapjes en een flinke borrel. Vervolgens een paar uur slapen en hop
Rondje boerderij
Farm Tour Een boerderij op Kýthira met kippen, pauwen, konijnen, schildpadden, een ezel en een pony, geiten, een koe en vooral heel veel olijfbomen. De natuurlijke vegetatie zorgt daarnaast voor een uitbundige kruidentuin. Salie, venkel, tijm, oregano, mirte, chorta (Griekse voorjaarsgroente) en nog veel meer. Beeldschoon is het natuurlijke ’tapijt’ van kamille voor de boerderij en daar staan grote tuintafels te wachten op bezoekers. Het is een feest om hier te zitten midden